pondělí 25. července 2011

VVVVVV


Měl to být let jako každý jiný. Loď, její kapitán a pět členů posádky. Jak se tak ale stává, jistá vesmírná anomálie byla proti, rozhodla se dělat problémy a vytvořit tak zápletku hodnou počítačové hry. Kapitán Viridian se po úniku teleportem z havarované lodi ocitá sám, bez svých kumpánů kdesi na opuštěné základně. A jako by toho nebylo málo, ještě neumí skákat!



 
 První co vás při spuštění této hry uhodí do očí je bezpochyby její grafická stylizace. Spolu s hlavním hrdinou Viridianem, který byl vržen do alternativní dimenze, se i Vy přenášíte do jiného světa. Do světa, ve kterém se stále ještě hry nestydí ukázat zač je toho pixel a herním veteránům se při pohledu na něj začnou znovu ozývat staré otlačeniny od svírání NESkového ovladače. A není to jen grafika, která nechá vzpomenout na krásné časy herního pravěku. Řada lidí možná bude současnou retro vlnou už lehce unavena, ale v případě VVVVVV ona prostá kostičkovaná grafika opravdu skvěle doplňuje jednoduchou přímočarou hratelnost (a navíc je to fakt joztomilý!). 

Autor hry, Terry Cavanagh, se rozhodl vsadit vše na jednu kartu a postavit celou hru na jediném prostém herním mechanismu. Kdo by to byl čekal, že plošinovka, jejíž hlavní hrdina nedokáže vyskočit ani o milimetr nad povrch bude tak skvěle fungovat? Na co taky skákat, když dokážete přepínat gravitaci? Pouhým stisknutím jednoho tlačítka se tak kapitán Viridian ocitá na stropě a hráči se pomalu zrychluje tep při pomyšlení, co všechno by se z tohoto skvělého nápadu dalo vytěžit. Za nedlouho zjistíte, že se Terry opravdu nebojí vyždímat maximum a budete freneticky pendlovat mezi stropem, podlahou, stropem, bodáky, sakra, znova! Podlahou, stropem, bodá... KRISTE PANE, už zas!



 Ano, kromě přepínání gravitace je signifikantním prvkem VVVVVV i všudypřítomné umírání. V téměř každé místnosti, do které zavítáte, se vám jistojistě povede několikrát prošpikovat Viridiana nastraženými bodáky, kterými se tu opravdu nešetří. Nutno ale dodat, že i přes vrchovatou dávku neúspěchu se hra nikdy nesníží k tomu, aby hráče frustrovala. V tomto typu plošinovek je ono vyvážení mezi zdravou výzvou a totální frustrací jedním z klíčových prvků. Současný hráč je bytost nestálá a lehce se po několika desítkách smrtí na stejném místě změní v blekotající uzlíček nervů, nebo ještě hůř, hru vypne a nevrátí se k ní. Ale to není případ VVVVVV, tomu zachraňuje kůži neomezený počet životů a optimální rozmístění checkpointů, díky kterému v případě smrti opakujete většinou jen inkriminovanou místnost. Podstatné ale je, že ve většině případů ji opakujete rádi, protože tohle se sakra už musí povést, to neni možný že bych se na tu plošinku netrefil, přece!

 Jako dobrý nápad se ukazuje i, na plošinovku neobvyklá, nelineárnost postupu. Již od začátku je vám otevřen celý prostor hry a je jen na vás, kam se vydáte a do kterého bludiště místností zavítáte dřív (mimochodem - každá místnost má své jméno a občas je v tom schovaný i nějaký vtípek. Jedna z obzvláště vypečených například nese jméno "I'm sorry"). Pokud vás tedy některá zapeklitá překážka přeci jenom odradí, nic vám nebrání si ji nechat na později a vydat se prozkoumávat někam jinam.



Co říct závěrem? Možná tak konečně zmínit ono slovo, okolo kterého jsem celou dobu kroužil, ale ještě tu nepadlo VVVVVV je geniální hra! Jasně, mohl bych se tu rozepsat ještě o skvělém retro soundtracku, ale asi bude nejlepší, když vás nasměruju na oficiální stránku hry, kde si můžete zdarma stáhnout demo a případně si tenhle herní masterpiece za směšných cca 90Kč koupit. Tak šup - http://thelettervsixtim.es/ ! A kdyby někdo z vás bazíroval na číselném hodnocení, tak si tam dejte třeba 12 z 10, nebo tak něco...

Jo a jestli přemýšlíte co znamená to podivné jméno hry, tak vězte, že členové posádky oné vesmírné lodi nesou jména Viridian, Violet, Victoria, Vermilion, Vitellary a Verdigris (správně, opravdu je jich 6). Prosté, milý Watsone! (a navíc ty Véčka ještě vypadaj jako bodáky, dobrý ne?)

UPDATE:  VVVVVV je momentálně po omezenou dobu dostupný v rámci Humble Indie Bundle za cenu, kterou si sami určíte! - http://www.humblebundle.com/



Žádné komentáře:

Okomentovat